28 Απριλίου 2018 – SafeDay

Η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στις 28 Απριλίου προωθεί την πρόληψη επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών παγκοσμίως. Είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί να εστιάσει τη διεθνή προσοχή στο μέγεθος του προβλήματος και για το πώς η προώθηση και η δημιουργία μιας κουλτούρας ασφάλειας και υγείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ {ILO}) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στις 28 Απριλίου για την προώθηση της πρόληψης επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών παγκοσμίως. Πρόκειται για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί να επικεντρώσει τη διεθνή προσοχή στις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και στο μέγεθος των τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία, των ασθενειών και των θανατηφόρων ατυχημάτων παγκοσμίως.

Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ο ΔΟΕ προωθεί τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κουλτούρας πρόληψης  για την ασφάλεια και την υγεία, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΔΟΕ και όλοι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι σε αυτόν τον τομέα. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι εθνικές αρχές, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις εργοδοτών και οι ασκούντες την ασφάλεια και την υγεία οργανώνουν δραστηριότητες για να γιορτάσουν αυτή την ημερομηνία.

Η 28η Απριλίου είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού για τους νεκρούς και τραυματισμένους εργαζομένους που διοργανώνεται παγκοσμίως από το συνδικαλιστικό κίνημα από το 1996. Σκοπός της είναι να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών διοργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο την ημέρα αυτή.

Το 2003, ο ΔΟΕ συμμετείχε στην εκστρατεία της 28ης Απριλίου κατόπιν αιτήματος του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενώ τιμούμε τους τραυματίες και τους πεσμένους εργάτες, εκτιμούμε και γιορτάζουμε ότι οι τραυματισμοί και οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν και να μειωθούν, αναγνωρίζοντάς την ως μέρα μνημοσύνου, αλλά και εορτασμού.

Η 28 Απριλίου θεωρείται ημέρα για την αύξηση της διεθνούς συνειδητοποίησης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργοδοτικών οργανώσεων και των κυβερνητικών εκπροσώπων. Ο ΔΟΕ αναγνωρίζει την κοινή ευθύνη των βασικών εμπλεκομένων και τους ενθαρρύνει να προωθήσουν μια κουλτούρα πρόληψης της ασφάλειας και υγείας για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους για την πρόληψη θανάτων, τραυματισμών και ασθενειών στο χώρο εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζομένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Πηγή: ΔΟΕ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *